Patronii, obligaţi să-şi protejeze angajaţii de ger

Temperaturile extrem de scăzute prognozate de meteorologi pentru întreaga ţară vin cu obligaţii pentru agenţii economici, aceştia fiind nevoiţi să le asigure salariaţilor condiţii optime de muncă. În caz contrar, angajatorii riscă sancţiuni de până la 2.500 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Mariana Pop, a declarat că, în conformitate cu prevederile legale privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, în perioadele în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile se înregistrează temperaturi extreme scăzute, adică sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure unele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber. „Angajatorii sunt obligaţi să le distribuie angajaţilor care lucrează în exterior ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru de persoană pe schimb, să le dea acestora mai multe pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare în spaţii fixe sau mobile, cu microclimat corespunzător, şi să le asigure echipament individual de protecţie”, a declarat Mariana Pop.
Potrivit sursei citate, angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii vor proceda, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, la reducerea duratei zilei de lucru sau chiar întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Aceste măsuri se impun dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. La aplicarea acestor măsuri, angajatorii vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure salariatului examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute. De asemenea, patronii trebuie să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Mariana Pop a mai spus că, în condiţiile în care se înregistrează temperaturi extreme în judeţ, inspectorii de muncă vor demara acţiuni de control pentru a verifica dacă muncitorii beneficiază de program redus de lucru şi de condiţiile amintite, iar dacă situaţia o va impune vor aplica sancţiuni. Patronii care nu respectă aceste reguli riscă sancţiuni cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei sau chiar întreruperea programului de lucru.
Sălajul este sub avertizare de ger şi intensificări ale vântului până sâmbătă, 15 decembrie, la ora 10. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare pentru întreaga ţară indicând temperaturi de până la minus 26 de grade Celsius. Vremea se va raci treptat, devenind deosebit de rece, geroasă mai ales noaptea şi dimineata în cea mai mare parte a ţării. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra cu precădere în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub -15 grade Celsius, până în jurul valorii de -26 de grade Celsius în estul Transilvaniei. Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor situa, în general, între -10 şi 0 grade Celsius.

Leave a Comment